Terugblik op de lezing ‘ Europa, wat nu ? ’ van Hendrik Vos

De lezing ‘ Europa, wat nu ? ’ van Hendrik Vos lijkt meer op een vertelling.  Dat heeft voor resultaat dat de luisteraar terecht komt in een spontaan verhaal. Na een academische inleiding – spreker is prof – volgt een toespraak die gekruid met treffende voorbeelden aangenaam om te beluisteren is.
Gedurende 2 uren slaagt Hendrik Vos er in de talrijke aanwezigen in de ban te houden.

De Europese Unie heeft, ondanks geregelde kritiek, de inwoners van haar lidstaten vrede en welstand gebracht. Nergens ter wereld beschikken 500 miljoen mensen binnen hetzelfde continent over gelijke middelen en voorzieningen. Dat is de grote verdienste van de Unie.
Anderzijds is de Unie sterk regulerend. Dat bureaucratisch facet maakt, samen met de claims van de lidstaten om hun soevereiniteit te laten primeren, dat Europa op politiek en op ethisch vlak weinig vorderingen lijkt te maken. Europa vertoont geopolitiek minder slagkracht dan de Verenigde Staten, Rusland en China.

Hendrik Vos wijst er ons op dat Europa politiek toch vorderingen maakt, zij het met kleine pasjes, nooit met grote schreden, maar altijd vooruit. Teruggaan is geen optie, is haast onmogelijk. Ook daardoor verloopt de Brexit moeizaam.

Een boeiende avond eindigend aan de bar van de cafetaria.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 1

Klimaatlezing 31 maart 2022

Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 2