Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt genieten wij van STADSTOER MET ONZE  BUS met uitleg van een gids. Tijdens de bus tour en de stadswandeling kan u in twee uur tijd de grootstad van gisteren, vandaag en morgen, alsook al haar bijzondere plekken ontdekken. Na een toer door de historische wijken verlaat u de vallei en wordt u naar het spectaculaire uitkijkpunt van de citadel gevoerd waar u een uitzonderlijk zicht heeft op de stad. 


Na de stadwandeling genieten wij van een lunch in Café de la Gare.

Na de lunch en na een korte rit naar Borgloon staat ons een stadswandeling met de gids doorheen het pittoreske centrum met zijn historische gebouwen te wachten. Borgloon, een gezellig stadje, gelegen in het glooiend Haspengouw, eens een versterkte stad van waaruit de graven van Loon regeerden over hun graafschap. Talrijke bezienswaardigheden verwijzen naar het rijk cultuur-historisch verleden van het “gravenstadje”



Sint-Odulphuskerk

Na een lange en ingrijpende restauratie zijn de werken aan de Sint-Odulphuskerk op het Speelhof voltooid. Samen met de kerk werden ook de pandgang, de sacristie, de kapittelzaal en crypte onder handen genomen. Het rijke kerkelijke patrimonium is aangevuld met twee topstukken afkomstig uit de Abdij Mariënlof: het reliekschrijn van Sint-Odilia en de stoel van Sint-Lutgardis.

Het architectenduo Gijs Van Vaerenberg, bekend van het doorkijkkerkje, ontwierpen voor de Sint-Odulphuskerk een schitterend kunstwerk: HALO.

Bidstoel van de heilige Lutgardis


In de winter van 2020 kwam de kerk in het bezit van de bidstoel van de heilige Lutgardis van Tongeren. Volgens een eeuwenoude traditie kunnen vrouwen met een onvervulde kinderwens op de stoel van de heilige Lutgardis plaatsnemen in de hoop zwanger te raken. 

Wij eindigen onze stadswandeling in 'De Smaakfabriek'.


Wie graag de voetjes even onder tafel schuift, kan terecht in deze bistro en waar wij geproefd hebben van een Limburgse vlaai met een koffie.




Een bezoek aan Haspengouw is niet compleet zonder bezoek aan het doorkijkkerkje en een busrit door de mooiste bloesempracht in april. In Borgloon, dé bloesem- en fruitstad van Haspengouw, is de natuur apart en mooi. 


Na een natuurwandeling door glooiende landschappen, prachtige boomgaarden en welige akkers vertrekken naar de eerste stopplaats de Kapel van Helshoven.

De Kapel van Helshoven is al sinds de 13de eeuw een bedevaartsoord: hier wordt Onze-Lieve-Vrouw van Blijde Verwachting vereerd. Binnen in de kapel kan je het beeldje (achter beveiligd glas) gaan bewonderen


In de late namiddag voorziene terugreis door pittoreske dorpjes, glooiende landschappen, prachtige boomgaarden en welige akkers. terug naar uw afstapplaats te Assenede.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 1

Klimaatlezing 31 maart 2022