NEDERLANDSE EXPO HOE TAPIJT GEMAAKT WORDT, AMERIKA WENKT

Uit De Standaard:
VAN ONZE MEDEWERKER CHRIS THIENPONDT DS20180801

Vijftig doeken klaar van Tapijt van Assenede
Het Tapijt van Assenede, het 100 meter lange wandtapijt rond het 750 jaar oude liefdesverhaal ‘Floris ende Blancefloer’, is al halfweg. In het Nederlandse Axel is een expo geopend over the making of, en zelfs Amerika wenkt.

ASSENEDE Het Tapijt van Assenede brengt het 750 jaar oude liefdesverhaal Floris ende Blancefloer van Diederic van Assenede opnieuw tot leven. Vele tientallen vrouwen uit Assenede, het Meetjesland en zelfs Zeeuws-Vlaanderen borduren mee aan het 100 meter lange wandtapijt van Assenede.


Drie jaar na de start kan men nu in Axel, dat destijds deel uitmaakte van het Ambacht Assenede, het voorlopige resultaat van 30.000 borduururen bezichtigen. Dat komt overeen met 3.750 werkdagen of ruim 15 jaar.

‘We stellen vijftig doeken en 20 tekeningen tentoon, met bij elk doek en tekening een infofiche, met de naam van de tekenaar en de namen en foto's van alle borduursters’, zegt Annie De Smet, voorzitster van vzw Hallekin die mikt op 2020 om het Tapijt klaar te hebben.

‘De kans is groot dat het wandtapijt tentoongesteld wordt over de grote plas’
ANNIE DE SMET - Voorzitser vzw Hallekin

‘We zetten er geen druk op. Onze vrijwilligers en medewerkers moeten het leuk blijven vinden. Eind mei is in het Franse Mulhouse een ambitie geformuleerd. Jonge wetenschappers uit de universitaire faculteiten literatuur uit de twaalf West-Europese landen, waar een volkstalige versie bestaat van Floire et Blancheflor, zullen samen met de Franse wetenschappers tegen einde 2019 een wetenschappelijke bloemlezing samenstellen die begin 2020 zal gedrukt zijn. We streven ernaar om ons afgewerkt wandtapijt en deze Europese bloemlezing samen en tegelijkertijd voor te stellen begin 2020.’

Intussen wenkt zelfs Amerika voor het Tapijt van Assenede. ‘De Amerikaanse literatuurprofessor Patricia Grieve van de Amerikaanse Columbia University bestudeert de Spaanse volkstalige versies van Floris ende Blancefloer: Flores y Blancaflor’, vertelt De Smet.

‘Ze onderzocht welke literatuur in de 16de en 17de eeuw uit het moederland door de Spaanse en Portugese conquistadores mee overgevaren werd naar de nieuwe wereld: de Cronica de Flores y Blancaflor hoorde bij de meest voorgedragen, vertelde en gelezen literatuur van de expats van toen. De kans is dus groot dat het wandtapijt later ook tentoongesteld zal worden over 't water, maar dan wel ook over de grote plas.’

De tentoonstelling ‘Liefde overwint alles. Het Tapijt van Assenede: the making of’ loopt tot 26 januari 2019 in Het Warenhuis, op de Markt in Axel. www.hetwarenhuis.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 1

Klimaatlezing 31 maart 2022

Tweedaagse uitstap naar Luik en Haspengouw 16 en 17 april - Dag 2